نداشتن یک گزارشگر منصف و خوب که علاوه بر داشتن صدای مناسب و تجربه این کار، اطلاعات خوبی را هم در اختیار مخاطب بگذارد، معضلی است که سالهای زیادی است صدا و سیما با آن دست به گریبان است و اگر استعدادی هم در این کار بوده، یا کنار گذاشته شده و یا به آنها فضا داده نشده است.
پس از بازی سپاهان و تراکتور خبر رسید، باشگاه تراکتور به دلیل آنچه اظهارات غیرحرفهای و خلاف واقع عنوان شده، از گزارشگر این مسابقه شکایت کرده است. گویا جمله «هواداران تراکتور باید خوشحال باشند که هنوز رأی انضباطی صادر نشده تا بیرانوند درون دروازه تراکتور بدرخشد» از سوی این گزارشگر، پس از سیوی که علیرضا بیرانوند روی شوت سپاهانیها داشته، دلیل این شکایت بوده است.
در اینکه فوتبال ایران با مشکلات و حاشیههای متعددی دست به گریبان است، تردیدی وجود ندارد که یکی از نمونههای آن، همین صادر نشدن عجیب پرونده فسخ قرارداد بیرانوند با پرسپولیس است که بیش از سه ماه از آن میگذرد و همه منتظرند تا ببینند کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال، چه رأیی در این رابطه آن صادر میکند، اما نکتهای که درباره این جمله گزارشگر اصفهانی به نظر میرسد، این است که او بیش از آنکه به این تعلل غیراستاندارد کنایه زده باشد، از روی علاقه به تیم شهرش چنین جملهای را به زبان آورده است. موضوعی که پیش از این هم بارها درباره گزارشگران بومی مسابقات فوتبال در شهرهای مختلف گفته شده که آنها با جملاتی طرفدار گونه در دیداری که از رسانه ملی پخش میشود، به حمایت از تیم محبوب خود پرداختهاند.
البته نداشتن یک گزارشگر منصف و خوب که علاوه بر داشتن صدای مناسب و تجربه این کار، اطلاعات خوبی را هم در اختیار مخاطب بگذارد، معضلی است که سالهای زیادی است صدا و سیما با آن دست به گریبان است و اگر استعدادی هم در این کار بوده، یا کنار گذاشته شده و یا به آنها فضا داده نشده است. در حال حاضر، اکثر گزارشگران همان نفرات شناخته شده و قدیمی هستند که گل سرسبدشان، استاد جواد خیابانی است. گزارشگر و مجری قدیمی ورزش که بیش از ۳۰ سال است در تلویزیون حضور دارد و دارای صدا، فن بیان، تجربه و اطلاعات خوبی است ولی هر از گاهی به اصطلاح گافهایی میدهد که همه را شگفتزده میکند و این سؤال برای بسیاری به وجود آمده که آیا تپقها، اتفاقی است یا عامدانه برای وایرال شدن در فضای مجازی بیان میشود؟
در این شرایط، خیابانی بازنشسته نمیشود که هیچ، در انواع و اقسام برنامههای صبحگاهی و ورزشی و اجتماعی و خانوادگی حضور فعال دارد. آش آنقدر شور شده که حتی برنامهای نوستالژیک ساخته شده که نام آن را هم «خاطره بازی با آقا جواد» گذاشتهاند. البته خیابانی پا را از تلویزیون هم فراتر گذاشته و در برنامه رئالیتیشو «شبهای مافیا – زودیاک» در شبکه نمایش خانگی هم حضور پیدا میکند. البته مشکلی با حضور خیابانی و چهرههای دیگری مانند پیمان یوسفی در برنامههای مختلف نیست، اما واقعیت این است که ادامه این روند بیننده را خسته و دلزده کرده است. مثل گزارشهای غلوشدهای که محمدرضا احمدی در جام ملتهای آسیا داشت و باعث اعتراض بسیاری شد و در این بین، انتخاب میان یک نفر از میان دو گزارشگر بیتسلط و غیراستاندارد هم برای تماشای یک بازی فوتبال آنها را راضی نمیکند.
این وضعیت در حالی وجود دارد که صدا و سیما، با وجود درآمد سرشار هزاران میلیاردی که از فوتبال دارد، حق تیمهای فوتبال را نمیدهد و باشگاههای فوتبال ایران که باید مانند سراسر دنیا، یکی از منابع اصلی درآمدزاییشان، حق پخش مسابقات فوتبال باشد، از این موضوع محرومند و در طول بیش از ۲۰ سال، تلاشها برای زنده شدن حق پخش و گرفتن پول از صدا و سیما به جایی نرسیده است. از این عجیبتر، پوشش بد بازیها و فیلمبرداری غیراستاندارد بازیهاست که این ناهماهنگی در بازی نساجی و استقلال، صدای خود احمدی در برنامه «فوتبال برتر» را هم درآورد و پاسخ عجیب صدا و سیمای مازندران را هم در پی داشت!
در هر حال، اگرچه یکی از وظایف اصلی رسانه، انتقاد از نقاط ضعفهاست ولی اگر جوالدوزی به دیگران زده میشود، باید سوزنی برای زدن به خودمان هم وجود داشته باشد.
منبع: ایران ورزشی